Язовир Белмекен

В тази статия ще научите:

  • Кой е най-високия язовир на Балканския полуостров.
  • На колко време се намира Язовир Белмекен от Спа Столицата на Балканите – Велинград.
  • Откъде е хоризонта на снимката.

Язовир Белмекен се намира в източна рила. Той е и най-големият язовир в планината. Той е водосборен от на водите на реките Марица, Струма и Места.

  Язовир Белмекен е започнал да се завирва през 1966г. Той е най-високопланинския язоври с насипна стена на Балканите!

Малко красоти от язовир Белмекен.

Климата на белмекен е такъв, че не позволява задърване на облаци. В повечето случаи, особено лятото небето е лазурно синьо.

Язовир белмекен се намира на 30-40 минути с кола от град Велинград. И е прекрасен за летен пикник на хлад. Прекразно място семейна разходка, има простор за игра на децата. Чистото синьо небе над язовира дава уникален фон за вашите незабравими снимки!

Ако сте настроени за по-дълга разходка и по-живописни хоризонти препоръчвам изкачването на вр.Зъбчето или на вр. Белмекен. И двата маршрута са със средна тежест.

Вр. Зъбчето е с по-голям наклон, от вр. Белмекен, но е по-кратък за изкачване – 1час, час и половина.

 Вр. Белмекен е по- полегат в началото и в последните двайсетина минути дава рязка денивелация. Но не е нещо непосилно за човек в нормална физическа форма.От тук се вижда и връх Мусала – изглежда като че е много близо. Но походът от тук е 12 часа.

Тук прилагам карта на язовира и заобикалящите го върхове.

Язовирът се намира на 30-40 минути с кола от град Велинград. И е прекрасен за летен пикник на хлад. Приказно място семейна разходка, има простор за игра на децата. Чистото синьо небе над язовира дава уникален фон за вашите незабравими снимки!

Язовир Белмекен през Зимата

Зимата, снеговете тук са обилни, но може да отидете до Ски писта Юндола, Старина или Куртово.

Язовир Белмекен
Скромно заснежаване по пътя към язовир Белмекен 😀

Интересен факт: Куртово идва от турската дума “Курт” и означава вълк. Старото й българско име е Вълча поляна. Това е едно от местата, на които османците са се опитали да наложат нови названия. Доколко са успели ще разберете в тази историческа статия.

Пистите са леки. Особено са подходящи за деца и начинаещи скиори. И на трите места има ски гардероб. Има и заведения с топла храна.

На ски писта Старина има и пони, така че дори детето ви да няма желание за ски – забавлението е гарантирано!

Оставяме ви с този прекрасен клип, с гледки от птичи поглед!

Незабравимо преживяване!

60
23
2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук