Преход в гората (наречен още поход или хайкинг) е безопасен и достъпен начин за всеки да се наслади на природните красоти в рамките на един ден.

Но все пак има неща, без което не бива да предприемате разходка. Нали все пак целта е комфортна и безгрижна разходка.

  1. Първото и най-важно нещо е да имате подходяща раница, която е и най-есенциалната част от вашето хайкинг оборудване. Тя трябва да е удобна издръжлива и функционална. Също да е с подходящ размер за вас. Желателно е и да е непромокаема, в случай че времето ви изненада.  

Което ме навежда на следващата мисъл – всеки грамотен хайкър трябва да провери прогнозата за времето, преди да тръгне където и да било. Защото понякога в най-добрия случай може да ви развали настроението, а в най-лошия случай може да е заплаха за безопасността ви – говорим за силни ветрове или гръмотевични бури.  Been there – done that, не е забавно.

Във велинградските гори и като цяло в Родопите времето е стабилно, така че спокойно може да се доверите на прогнозата.

Преход в гората. Какво още ни е нужно?

2. Другото необходимо нещо са удобни обувки с грайфер. Желателно е туристически обувки с висок глезен, но не е от незибежна необходимост.

3. Понеже тук говорим за еднодневни преходи а не за няколко дневни преходи, аптечката е не е задължителен компонент от вашето оборудване. Но все пак не е лошо да си носите лейкопласт и нещо противоалергично. Just in case.

 4. Важно е да имате и кучегон, свирка или някакво друго устройство, с което да изпашите животно наблизо. Във популярни туристически маршрути е малък шанса да имате проблем, защото повечето животни също се страхуват.

В студено време носете термо бельо, резервен чифт чорапи,  глицеринов крем, ръкавици и шапка.  Може и термо шал, който да ви предпазва от студените зимни ветрове  

През лятото за хайкинг носете шапка с козирка. Също за да се предпазите от вредните ултравиолетови лъчи си носете някакъв слънцезащитен крем.  

5. При почти всеки велинградски преход има чешма по пътя, но все пак съветваме да си вземете два-три литра вода за всеки случай.  

6. За ориентирането няма да имате проблем ако следвате пътеките които са маркирани. И все пак не пречи да имате часовник с бек трек или някакво друго GPS устройство.  

7. Излишно е да казваме, че за преход в гората е добре да си носите телефона, защото в случай на беда винаги да можете да се свържете с някого. А също и за да “уловите” някой страхотен спомен на снимка.

8. Можете да си вземете фенер или челник с в случай че окъснеете.  

9. Разходката си е разходка но и обядът си е обяд – носете нещо с вас за хапване.   

10. Проявете уважение към щедростта на велинградските гори и си донесете торбичка за смет, която да свалите после със себе си.  

11. Също в Decathlon продават термо- подложки за сядане, които са много удобни за камъни и може да ги споделете навсякъде 

Ако се сещате нещо друго – добавете го в коментарите.

Информацията от нас веселото прекарване от вас!

4
2
3

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук