Прпараклис Свети Илия

Знаете ли, че Велинградския район е обитаван от най-древни времена?

Местността на параклис „Свети Илия“ се намира в квартал Чепино, над езерото Клептуза. Сгушен е под връх Клептуза и връх Просце.

Разположен е на хълм с конусовидна форма, покрит с борова гора. До него се стига по пътечка от полегати стъпала.

В резултат на започнатото през 2002 г. археологическо проучване е установено тракийско присъствие, датиращо от няколко века преди новата ера. На мястото на параклис Свети Илия е открито светилище с култово предназначение от желязната епоха. Най-вероятно това свещено място е започнало да се почита от тракийското племе беси още от 4-5 в. пр. Хр. (краят на ранно-желязната епоха и през късно-желязната епоха).

Пресечна точка

Най-интересното е, че близо до параклис Свети Илия се пресичат 24 меридиан и 42 паралел (24° ИД и 42° СШ). Такива пресечни точки се срещат рядко в населени места, а комбинацията на цифрите прави това явление още по – интересно!

Самата пресечна точка, ще намерите като продължите по пътечката към Маркови скали.

Параклис Свети илия светилище

Може би траките са знаели и са избрали именно това място, защото Axis Mundi (космическа ос, световна ос, световен стълб, център на света) е повсеместен символ през всички човешки култури, още от зората на цивилизацията. Използваме я и днес. Изразява контактната точка между небето и земята, където четирите посоки на компаса се срещат. Според старите култури – тази точка се осъществява преминаване и кореспонденция между горните и долни светове. Открито е голямо количество фрагментирана керамика от типа «Цепина», която е характерна само за този район. В научната литература се смята, че култовите съдове са били поставяни след тяхното полагане, т. е. предварителното счупване или пробиване на съдовете е един вид ритуално умъртвяване. На проучвания обект, намиращ се при параклис Св. Илия няма следи от по- късна човешка дейност, дори от времето на римската епоха и средновековието.

свети илия

Тукашното светилище намира аналогии с недалечното укрепено светилище на връх Острец. Вероятно двете светилища са кореспондирали енергийно и дори местните хора смятат, че енергията идва от „Свети Спас“ под Острец и се приема от „Свети Илия“ край Клептуза.

Така, параклис Св. Илия е поредното доказателство за приемственост между старите езически култове и проникналото по-късно по тези земи християнство.

Параклисът е построен чрез дарения на местните хора и там се провеждат курбани и сбирки по празниците.

Параклис Свети Илия днес
В далечината се вижда синия силует на планинската грамада, това е Арабчал. Там също има следи от светилища. За него в друга статия.

Има няколко навеса за отдих, а нагоре се вие екопътеката за вр. Просце, Маркови скали или връх Клептуза.

Оставям карта тук, за Твое улеснение. Весела разходка!

313
81
14

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук