Велинрград като турист

Някои туристи, пристигнали в СПА столицата сбръчват носове разочаровано и заявяват – тук няма какво да се види! Да имаше колизеум, макар и сфинкс, а то нищо – скука! А други веднага се влюбват във Велинград и се връщат постоянно, за да се скитат из града и горите с дни!

  Та преди да се присъединиш към лагера на велинградо-фобите, по-добре прочети тази статия.

И за да не си губиш времето в безцелно обикаляне на града, по-добре го обиколи в тези статии първо:

Също така предлагам да разгледаш някои забележителности, които са в града извън града – в околностите, както и скрити кътчета в гората. 

Велинрград като турист

Места във Велинград

В самия Велинград има много интересни места, които можеш да посетиш.

Светещия кръст който се намира над хотел Бор. От него се открива прекрасна панорама към цяло Чепино и заобикалящата планина.

светещия кръст
Кръста над Велинград

Другото място е Историческия музей “Вела Пеева”. Ако някога си се чудил защо Велинград се казва точно така, то е защото е кръстен на героинята Вела Пеева, дала живота си в борбата срещу фашистите. Всъщност историческият музей е нейния роден дом, щедро дарен от баща ѝ. Днес е преобразуван в дом на експозиция на живота на Вела. И на още няколко:

  • Също ако се интересуваш от старовремския бит на хората, има зала със стари вещи и предмети. Някои от тях датират от няколко века назад.
  • Също в исторически музей Велинград се помещава най-голямата колекция писани яйца, някои от които са дори от Щатите.  

Велинрград като турист

Клептуза

Клептуза, въпреки че в момента е в не в особено лицеприятно състояние, е вечната емблема на Велинград. Какъвто Клептуза – такова и управлението на града. Днес неговото величие се чете, за съжаление, по руините му.

По мраморните стълбички над Клептуза се стига до живописното параклисче Свети Илия, построено в непосредствена близост до тракийско укрепно място. Личат градежи на древни постройки.

На около половин час пеша по зелената маркировка ще излезете до Пресечната точка.

 Зоокът с горски животни – ако сте дошли на почивка с вашите деца, много ще ги зарадвате като ги заведете тук. Подходящо е и на конната база.

Забележителности в околностите

Те са много зависимост от интересите ти.

Едното от тях е Средновековната крепост Цепина, за която се спекулира, че е последната родопска крепост паднала под османско робство. А другото е Плиоценския музей с остатъци от мамути и други праисторически същества. Живописният Цигов чарк е местност в същата посока.

Ски курорта Юндола, Белмекен и Гара Аврамово (най-високата гара на Балканите) са в другата посока.

В гората

За гората сме изписали много във LoVelingrad. Оставям да прочетете тук:

Информацията от нас – доброто настроение от вас!

Приятна почивка!

11
36
16

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук