Клептуза, езерата със сините водопади на Велинград

0
2579
клептуза
клептуза

Клептуза – Едва ли има българин, който при споменаването на Велинград, да не направи мигновена асоциация с тази природна забележителност.

Клептуза е не само символът на града, но и най-известния карстов извор в България! Карстов означава, че водата извира на повърхността на земята. (Обратното на карстов извор е поноров извор, където водата се влива в недрата на земята и не излиза на повърхността – такъв е извора в пещерата Дяволското Гърло.)

Местността е била обитавана от местните жители от много години назад. Има останки от светилище на бесите в местността Св. Илия, непосредствено над Клептуза.

В миналото е било мочурлива поляна в гората, но трудолюбиви жители на село Чепино решили да облагородят района и да го превърнат в красив парк, сгушен в шепата на планината.

Откъде идва името Клептуза?

Някои източници сочат, че названието Клептуза произлиза от гръцката дума “клептос” (крадец), заради огромния дебит вода, който извора е скрил в недрата на планината.

Но това е много малко вероятен и нелогичен произход на името, защото то произхожда от векове назад. Тогава едва ли някой е знаел или се е интересувал, колко точно е водния капацитет на извора.

Важно е да споменем че, тези местности са били от ключово значение за Траките – понеже имената на връх Трушан, местността Сивек, Клептуза са все такива, който нямат аналог в никой от живите езици. Най – Вероятно е това да са тракийски названия, за които все още няма точен превод. Има само спекулации за произхода им, които в най-добрия случай са малко вероятни. И в най-лошия крайно нелогични.

Легенда за Клептуза

Една завладяваща легенда, разказва за красива мома, която била влюбена в момък от селото. Родителите й, обаче, не одобрявали нейния избраник и я обещали на друг момък, когото тя не обичала и не искала.

 Затова избягала и се скрила в гората, за да чака там своя любим. Не щеш ли тъкмо от там минавали османски конници. За да не я видят тя се скрила под огромните, клепнали листа на тужата (растение, и до днес характерно за местността). Когато те отминали и дошъл нейният любим, тя излязла изпод клепналата тужа и избягали надалеч, където живели в щастие до дълбоки старини.

Така тази благословена Клептуза, не само спасила живота на хубавата българка, но и благословила истинската любов!

Днес мястото е притегателно място за влюбени двойки, с прохладния си въздух, бистри водопадчета и приятният шум на ромолящата от тях вода.

За децата Клептуза е не по-малък атракцион! Тук има водни колела, рибки и патета. Наоколо има заведения и сергийки за сувенири.

Самият парк се намира на изхода на гр.Велинград, посока Сърница. Много лесно достъпен е пеша, а ако сте с кола – има платен паркинг отпред.

По мраморни стълбички над езерото се намира параклис Св. Илия, от който се открива прекрасна гледка към цяло Чепино и връх Острец.

От там тръгват и екопътеки към Харманите, Брезите, Маркови Скали, Гагови поляни, Сивата вода или връх Просце.

Неслучайно Клептуза е емблематичен за Велинград.

Вграждаме карта за ваше удобство!

Приятна разходка!

42
40
4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here