Велинград

Велинград е горд пазител на забележителности, уникални не само за България, не само за Балканите, но за цяла Европа! В тази статия ще разберете за тях!

  1. Най-известният карстов извор в България

Едва ли има българин, който не асоциира Велинград с Клептуза. Този парк е емблемата на Велинград. Той е един от най-големите в България. В миналото има следи от тракийско присъствие в непосредствена близост до езерото – местността Св. Илия. Днес Клептуза е притегателно място за малки и големи със зелената си природа, чист въздух, водни колела и патета. Перфектно място за романтична разходка или семейно забавление.

Клептуза е посещаван и от Дан Колов. Прочетете тук.

Клептуза

2. Най- големият минерален извор в България

Велинград е известен с минералните си води. Но малко известно е, че те са и с най-голямо разнообразие на химически състав. Различните извори съдържат

  • серни съединения – за лечение на кожни проблеми,
  • радонови – за заболявания на опорно двигателната система,
  • хидросулфатни за ендокринни заболявания са някои от примерите

  В квартал Чепино, от един каптаж – извира вода с дебит 65л/сек.! За сравнение повечето дават 4-6л/сек. Това го прави най-големият термален извор в България!

Из книгата „Чепинско, Велинградския край“ – М.Чолев

3. Най-високата гара на Балканитетеснолинейката Септември-Добринище е едно от инженерните чудеса не само България, но и в Европа! Тя е под закрилата на ЮНЕСКО. Тя изкачва огромна геодезическа височина – Общо 1029м! От 238м. надморско равнище при гара Септември до 1267м. при гара Аврамово!

гара Аврамово – най-високата на Балканския полуостров.

10 Факта за Велинград, които ще ви изненадат!

4. Най-високото село на Балканите – в учебниците по география, пише, че най-високото селище на Балканите е Орцево – 1555м. надморска височина. Но след добиването на селищен статут през 1978 – първенецът е вече с. Бозьова, принадлежащо към Община Велинград. Неговата надморска височина е 1578м.! Най-високото село преди е било село Чамла, смолянско – 1650м. Но поради липса на водоснабдяване и електрификация е обезлюдено отдавна.

5. Последната Родопска крепост, паднала под турско робство –  крепостта Цепина е притегателен център за туристи днес, заради красивата си панорама и колоритните легенди за нея. Предполага се, че това е последната родопска крепост огънала се под тежестта на османското насилие! Нещо повече – след завладяването, населението тук получава специална автономия и много привилегии, които са били изключение за останалите краища на България. Тези специални права са продължили чак до 17ти век. Повече четете тук.

6. Най- високият язовир на Балканитеязовир Белмекен днес е известен с чистия си въздух и красивите си гледки. Но той е най-големия воден басейн в Рила Планина. И най-високия язовир на Балканите. Въпреки, че принадлежи в Рила планина, се намира на 30-40 минути с кола от Велинград! Лятото е перфектен за семейни разходки, а зимата за ски със своите писти на Старина и Куртово.

7. Родното място на световния оперен тенор Николай Гяуров – Николай Гяуров живее в сърцата на всички почитатели на операта. Със своята артистичност и неповторим глас – той се нарежда сред най- големите оперни колоси в света. Дори един от влаковете  на Подводната суперструктура – Ламанша между Франция и Англия носи неговото име. В композицията звучат и негови арии.  Цялата статия – тук.

И още!

8. Любимото кътче на народния будител Иван Вазов – В своя пътепис „В недрата на Родопите“ Вазов възхвалява красотата на този край! Дори една местност, по пътя за връх Острец носи днес неговото име – Вазова поляна.

9. Пресечната точка на 24ти меридиан с 42ри Паралел – това интересно географско явление се случва в района около местност Св. Илия и Маркови скали. В тяхна близост има няколко древни тракийски светилища. Дали това е тяхно пророчество или просто съвпадение, може би никога няма да разберем.

10. Най- голямото палеонтологическо находище в Източна Европа – се намира в село Дорково, на 20 минути с кола от град Велинград. В началото на 20в., при строене на къщите си, местни жители започнали да изравят невиждано големи кости. За първи път на това обръща внимание местния краевед Манол Чолев. След това започват разкопки от български и френски палеонтолози. Открити са видове, уникални само за този край! Повече четете тук!

Ето и 1 бонус факт!

велинград
Жертвеник, издълбан от траките в местността Уличките, над Стария чарк.

11. Множество тракийски светилища! В горите около Велинград има много свидетелства за присъствието на тракийското племе беси. Такива се наблюдават на вр. Острец, Славееви скали, Върбица, Уличките, Мачешки скали и на още много места. За тях четете в тази статия:

Тук приключва нашата увлекателна дигитална разходка из Велинградския край! Сигурна съм, че ще сте впечатлени като ги видите и на живо! Весело и незабравимо да ви е!

862
222
69

2 КОМЕНТАРИ

  1. Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук