Планирай перфектната почивка във Велинград!

Планирай перфектната почивка във Велинград!

Климатолечение във Велинград

Климатолечение

Човечеството отдавна е оценилo благодатното действие на чистия въздух и слънчевите лъчи.

  Още древните египтяни строили специални тераси за слънчеви бани. Гърците пък от древни времена знаят за благотворното въздействие на здравето от въздушните и слънчеви бани на пясъка край морето.  Древните римляни устройвали на брега на средиземно море специални климатични станции.

Климатолечението бива два вида хелио (слънчеви процедури) и аеро (въздушни процедури). Слънцето и въздуха влияят цялостно на организма.

 Сега в цял свят слънцето и въздуха се използват като важен оздравителен и закалителен фактор. 

Във Велинград обаче със слънце и въздух може да се провежда лечение през цялата година. Всички знаем, че Велинград е вечен претендент за най-слънчев град в България. А за чистотата на въздуха гарантира вечно зелената му премяна.

  За климатолечението има изградени специални площадки към санаториумите. И някои почивни домове.  През лятото и пролетта и есента се използват пясъчните площи на минералния плаж, където се съчетават оздравителните фактори слънцето въздуха и минералната вода за лечебните им свойства.

Слънцето като климатолечение

От слънчевите или от хелио- процедурите не е необходимо на всяка цена да се цели получаване на загар. защото това зависи не само от продължителността на от излагане на слънце, а и от специфичната реакция на кожата.  Нека не забравяме че при предозиране на слънцелечението може да се получат топлинни удари.  Така че най-подходящи са тези лечения за 10-15 минути. А идеално за слънчеви бани е времето от 9:00 до 11:00 и от 14 до 16 часа.

  При слънцелечението върху организма действат едновременно инфрачервените, ултравиолетовите и видимите лъчи на слънчевия спектър. Те подобряват съня, апетита, настроението и общото самочувствие на болните.  Значително се подобрява и обмяната на веществата и газообмена в тялото. Подобрява се функцията на ендокринната, нервната и мускулната система.  Повишава се устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания. Има общо укрепващ ефект върху имунната система.  Трябва да споменем че има заболявания които са противопоказани за слънцелечение. Като например активна туберкулоза, склонност към кръвотечение, някои видове ракови заболявания, наскоро проведена рентгенова терапия. 

И разбира се не бива да се прекалява с хелиопроцедурите, защото могат да се получат прегрявания. А оттам обща отпадналост, главоболие, главозамайване, ускоряване на пулса и други неприятни усещания.  Неправилно е по време на слънцелечение да се чете, спи, пуши или яде.

  Аеропроцедури или въздушни процедури 

Те могат да се провеждат през цялата година, с изключение на мразовитите и влажните дни. При тях се използват системно някои физични свойства на въздуха свързани с лечебни и профилактични цели.  Чистя въздух навлиза през белите дробове и кожата.  Въздушните процедури се правят при температура до 30 градуса. В зависимост от това те биват студени от 5 до 15 градуса, хладни от 15 до 20° и топли от 20 до 30 градуса. 

Най-добри условия за въздушни бани се създават при температура между 18 и 20 градуса при движение на въздуха един метър в секунда. Тоест безветрие.   Всички знаем че вятърът може да доведе до простуда. А разположението на Велинград в Чепинската котловина го предпазва от силни ветрове.

  Чрез въздушните бани се постига подобряване на тонуса на нервната система, повишаване устойчивост устойчивостта към простудни и инфекциозни заболявания. Благодарение на кислорода се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система кръвообращението и кожното дишане. Като цяло организма се закалява. 

Други хора прилагат екстремна форма, като дори спят на открито. Което има огромно значение и повишава значително ефекта от аеролечението!

  То има много добър ефект върху неврози, хипертонична болест, туберкулоза и други остри и сърдечни заболявания.  Естествено въздухолечението не може да се прави при над 38 градуса.

Край морето също е добра опция за климатолечение, защото морските пари също се използват като вид климатолечение.

  Важно е да споменем че хелио и аеропроцедурите задължително трябва да са под надзора на компетентно медицинско лице.

Велинград е най-добрият център за климатолечение  

В град Ракитово, близо до Велинград се намира климатично училище. Както казахме най-добрия град в България за климатолечение е Велинград, защото с всичките си планини които го обграждат се намалява значително броят на ветровитите дни.

В близост до града също така има белодробна болница, която е дело на италиански архитект.

Това е четири корпусна сграда, а землището й стига чак близо до Стария чарк и Никулова черква. Велинград е ситуиран в полите на планината която го предпазва от oбилни снеговалежи и агресивни ветрове.

стария чарк
Местността Стария чарк лекува със зелена обстановка и кристалночист въздух.

Към нея има голям терен за теренолечение. Прочетете за ползите от разходката.

Пролетно време са идвали да се лекуват хора с така наречените златни ветрове. Погрешно разпространено е схващането, че боровият прашец е алерген. Не е! Всъщност боровия прашец съдържа вещества, които влияят добре на дихателната система.

Изобилната зелена шир, която представлява велинградската гора пречиства въздуха откъм кислород и прахови частици. До голяма степен затова въздухът тук е изключително полезен за дишане.

Изключение прави това, че много от къщите зимата се отопляват на дърва и котловината не позволява на саждите да излезнат. И заради това напоследък се наблюдава замърсяване. Но много от домакинствата възприеха добрите практики като огрев на пелети, газ, минерална вода и електричество и постепенно ще се намалят тези вредни частици.

Обобщение за Климатолечението

Климатолечението предлага комбинация от няколко терапевтични техники за рехабилитационен резултат. И на фона на климатичните условия които могат да засилят лековития ефект, използването на природните ресурси е освен а полезно е естетически приятно да се гледа.

В западните сържави като Финландия, Германия, Белгия и Дания климатолечението е много утвърден метод за засилване на физическата и психическата издържливост на тялото. Но там природата рядко позволява този тип лечение, заради студовете.

Един от най-подходящите климати е именно българския. Но иронично, климатолечението тук не е много развито.

Във Велинград комбинираната техника на климатолечение от естествени източници като въздухът чистият въздух от планината, умереното слънце е уникална! Също и предимствата на това да има терен за разходки допълва перфектно климатолечението.

Климато лечение се прави и на Белмекен. С кислород въздух на височина над 2500 м. Помага на широк спектър от болести от анемии до канцерогенни заболявания и до дори до безплодие.

Климато лечението повдига имунитета и позволява благоприятното функциониране на кръвоносната система респираторната и оттам нататък всички други системи лимфи и така нататък.

При аеролечението, за най-добър ефект е необходимо цяло денонощие да сте навън. Това много помага на хора, които имат заболявания на сърцето и тялото им не може да разнася кислорода равномерно. Също е подходящо и за респираторни заболявания като астма и хронични бронхити.

2
0
4

Разгледайте също

spot_img

Най-нови статии

Кой е каменчанинът, който промени съдбата на Европа?

Владо Черноземски Знаете ли кой е Александър I Караджорджевич? - крал на Югославия, известен...

Велинград – кратък пътеводител

Велинград - кратък пътеводител Чувстваш се затворен в бетонената джунгла на големия град? Усещаш как си...

Velingrad – a brief introduction

Velingrad is a picturesque town located in the Rhodope Mountains in Bulgaria. It is...

10 Уникални места за снимки във Велинград

Снимки във Велинград - 10 уникални места! Някой беше казал, че фотографията е изкуството да...

Научнo доказани ползи от разходката

Разходката В днешното забързано ежедневие, да отделим време за ходене пеша става все по-голям лукс....

Велинград – тракийски религиозен център?

Бил ли е днешен Велинград тракийски религиозен център в миналото? Траките са населявали Българските земи...

Категории

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Alert: Content selection is disabled!!