Планирай перфектната почивка във Велинград!

Планирай перфектната почивка във Велинград!

Високопланински селища около Велинград

Защо да се интересуваш от високопланинските селища около Велинград – ако си ценител на природната красота, то тогава една панорамна обиколка около селата би било страхотно предложение!

Понеже Велинград е разположен в Чепинската котловина, която е обградена от 3 планински дяла – Алабак, Къркария и Велиица.

Алабак е най-туристически социализирания планински дял в котловината. Тук се намират местности като Славееви скали, Мачешски скали, Керачин камън, Марина Черква, параклиса Никулова църква, Стария чарк, Милеви скали, връх Фенера.

Велийца е много олюден с мохаменадски села, и въпреки че не е толкова атрактивен за масовия турист, тук има какво да се види.

Заселен е с малки селца и махали, които са типичния пример за селски живот. Хората се прехранват с животновъдство, земеделие и дърводобив.

Така че в Алабашко- Велийския планински дял, са подредени от птичи поглед във формата на полумесец множество селца.

Всички те са разположени на голяма височина и са изключително живописни.

В цялата планинска редица в югозападната част на велинград, ако тръгнем от горския пункт в Чепино, който е на изхода на квартала, ще минем Разклона за Грашево и ще продължим към една чешма, която е наречена Седемте чучура. Малко преди нея има табела за село Кръстава. Така че завиваме надясно и поемаме по пътя. По самия път има много какво да се види. Местността Грънчарица – там Се намира най-богатото находище на волфрам в Европа, също така има мед, олово, злато, сребро. Наблизо се намира Сребровръх. На него са открити рудници, датиращи от тракийско време.

на места ще видим много изкуствено създадени меандри (извивки на реката) в които се отглежда и размножава риба.

Интересно е да се спомене, че има при строенето на пътища и на имоти по тези села са изкопани много масови гробове. Близо до село Кръстава е открит един, в който има намерени над 200 скелета. Предполага се, че това само част от зверствата от 1666 година, при масовата асимилация на местното население от Османската империя,

Тези села днес са мюсюлмански. И за да не се кръвосмешават помежду си в селата организират така наречените сглядни събори. Където младите от различните села да се виждат и харесват.

Във Велиишкия дял има огромни масиви от черен бор, който едва е бил запазен, защото се изсичал през Османската империя заради корабостроенето.

Хората по тези селища са дружелюбни, трудолюбиви и честни хора.

Велиишкия дял е непроучен, но стига до Гоце Делчев по пряк път.

Има много тракийска история по него единият от тях, както казахме е Сребровръх, който съседства с голяма Сютка. За съжаление не е добре проучен нито исторически, нито географски.

Когато стигнем до Кръстава, ще установим, че това е една малка махаличка, в която сякаш времето е спряло. Хората с любоитство те гледат и ти се усмихват приятелски. Кокошки ти претърчат пред краката. Мирише на обор.

За тези от нас, които са ходели на село през лятото, тази обстановка може да те върне в едид друг свят на безгрижни спомени.

Бирково – едно от най-високите селища на Балканите

Пътуваме вече от Кръстава за Биркови, което е махала. Ако имаше статут на село щеше да е най-високото село на Балканите. Може да се зачудите, коя е тази зелена сграда в Бирково – ами това е кметството, което се пази в абсолютно автентично състояние от 30те години на миналия век.

След това отиваме в пашово – село което е подредено амфитеатрално и има впечатляваща гледка към околните села. Казва се Пашово, защото местният паша е живеел там, за да има по-добра видимост към почти всички селища под негов контрол.

Ако ви е останало време може да посетите и Скалният Феномен Пашови скали, от където гледката е още по- впечатляваща.

гледка от Пашови скали към село Св. Петка и връх Острец

Под Пашово лежи Аврамовата седловина, където се намира гара Аврамово, за която най-вероятно знаеш, че е най-високата ЖП гара на Балканите.

Има и много фотографии на хора и на блогъри, с теснолинейката. Романтиката на това столетно през планинско влакче вместо да намалява с годините, все повече нараства. Под село Пашово се намира най-дългият тунел на теснолинейката, който е над 300 метра.

На сградата на гара Аврамово има изкисувани елементи от традиционните български шевици.

Гара Аврамово е най-високата ЖП гара на Балканите.

От там се качваме обратно на Юндола.

По пътя към Юндола се намира опитното горско стопанство към Лесотехнически университет. Тук е експериментална площадка за разсад на местни и чужди растителни видове.

Когато се качим на Юндола можете да си хапнете прекрасния курбан чорба!
Може и да си купите продукти от пазарчето но ги пробрайте преди това за да се уверите, че наистина са домашни. Че зачестиха оплакванията на хора попаднали на складови продукти.

Хората в тези селища се занимават със животновъдство и земеделие, и имат много продукти отгледани сред природата.

Имайте предвид, че много злоупотребяват с доброто име на тези селища и придоват продукти по пазарчето, които изобщо не са местни. Така че, сте предупредени.

Като човек, който е любител на вело-туризма мисля, че една разходка с колелото по тези места е един прекрасно прекаран ден!

Попринцип се кара по асфалт и редно да дойдете с шосейно колело. Но и хибридно колело няма да е лоша идея, в случай че решите да мръднете по някой черен път.

В момента подготвям много интересни статии за вело-приключенията ми в района. Наистина ако си с колело има много какво да се види тук около велинград. Имам предложения за маунтинбайкинг, даунхил, шосейни разходки.

Винаги можете да пишете коментари с допълнения към казаното от мен. Също така съм отворена за всякакви предложения за статии.

Весела и незабравима почивка във Велинград

Love,
Velingrad!

10
14
4

Разгледайте също

spot_img

Най-нови статии

Кой е каменчанинът, който промени съдбата на Европа?

Владо Черноземски Знаете ли кой е Александър I Караджорджевич? - крал на Югославия, известен...

Велинград – кратък пътеводител

Велинград - кратък пътеводител Чувстваш се затворен в бетонената джунгла на големия град? Усещаш как си...

Velingrad – a brief introduction

Velingrad is a picturesque town located in the Rhodope Mountains in Bulgaria. It is...

10 Уникални места за снимки във Велинград

Снимки във Велинград - 10 уникални места! Някой беше казал, че фотографията е изкуството да...

Научнo доказани ползи от разходката

Разходката В днешното забързано ежедневие, да отделим време за ходене пеша става все по-голям лукс....

Велинград – тракийски религиозен център?

Бил ли е днешен Велинград тракийски религиозен център в миналото? Траките са населявали Българските земи...

Категории

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Alert: Content selection is disabled!!